Nieuw Wetsvoorstel Halveert Betalingstermijn Van Grote Bedrijven

Nieuw wetsvoorstel halveert betalingstermijn van grote bedrijven

De betalingstermijn van grote bedrijven aan het MKB wordt waarschijnlijk gehalveerd van zestig naar dertig dagen. Vorig jaar verzocht de voorzitter van MKB-Nederland hierom in een brief aan de staatssecretaris van Economische Zaken (Mona Keijzer). Na een evaluatie van de Wet betaaltermijnen grote bedrijven blijkt dat de gemiddelde betaaltermijn van grote bedrijven is toegenomen. Daarom werkt Keijzer samen met minister Dekker (Rechtsbescherming) aan een wetswijziging. Hiermee wordt de maximale betaaltermijn van grote bedrijven aan het MKB aangepast van 60 naar 30 dagen.

Wat is er gebeurd?

Maandag 8 juni 2020 stuurde staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) een brief naar de Voorzitter van de Tweede Kamer. De brief bevat de evaluatie van de Wet betaaltermijnen grote bedrijven. Uit de evaluatie blijkt dat de betalingstermijn van grote bedrijven is toegenomen. Dit is niet wenselijk, daarom wil Keijzer de maximale betalingstermijn voor grote bedrijven door middel van een wetswijziging aanpassen van zestig naar dertig dagen.

Waarom is dit gebeurd?

Vorig jaar mei schreef MKB-Nederland een brief aan de staatssecretaris van Economische Zaken (Keijzer). Hierin vroegen zij om de wettelijke betalingstermijn van grote bedrijven aan MKB bedrijven te verlagen van zestig naar dertig dagen. De lange termijn van zestig dagen zorgt namelijk voor problemen bij kleine en middelgrote bedrijven. Ondernemersorganisatie ZZP Nederland ondersteunde dit initiatief.

Keijzer reageerde op de brief en gaf aan dat zij zou meten of de gemiddelde betalingstermijn van grote bedrijven toenam. Wanneer dit het geval was, zou de staatssecretaris werken aan een wetswijziging.

Vervolgens heeft Keijzer de betalingstermijn van grote bedrijven in de gaten gehouden. In de zomer van 2019 was hiervan een evaluatie. Hieruit bleek dat de gemiddelde betalingstermijn in het eerste kwartaal van 2019 41 dagen was. In het tweede kwartaal van dat jaar liep dit op naar 41,4 dagen. Daarom zet Keijzer zich in voor een wetswijziging, om zo de betalingstermijn van grote bedrijven te veranderen.

Wat gaat er veranderen?

Als het voorstel wordt aangenomen verandert de maximale betalingstermijn van grote bedrijven aan het MKB van 60 naar 30 dagen. Hiermee wordt de termijn waarbinnen een groot bedrijf aan het MKB moet betalen korter.

Wetsvoorstel om de betalingstermijn te wijzigen

Keijzer werkt samen met de minister van Rechtsbescherming aan de wetswijziging. Het is de verwachting dat het voorstel in de herfst van dit jaar klaar is voor consultatie. 

Incassoprocedure starten?

Doet u zaken met een groot bedrijf en overschrijdt deze de maximale betalingstermijn? Nova Incasso start kosteloos een incassoprocedure om uw vordering alsnog betaald te krijgen. Dien uw vordering in voor 16:00 uur, dan nemen we hem dezelfde werkdag nog in behandeling.

Vordering indienen

 

 

Back To Top
Zoeken