Minder faillissementen in 2017

De economische groei en positieve vooruitzicht hebben een gunstig effect op het aantal faillissementen in Nederland. In 2017 is het aantal faillissementen met 25% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Vergeleken met 2013 zijn er in 2017 61% minder faillissementen. Het aantal failliete eenmanszaken zijn nog nooit zo laag geweest. De ABN AMRO verwacht dat de faillissementsdaling de komende twee jaar nog doorzet.

In alle sectoren is een dalende trend te zien vanaf 2013, maar de ontwikkeling was in 2017 wisselend. Er zijn grote verschillen tussen de sectoren. De dalingen in de agrarische sector (34 procent) en detailhandeling (33 procent) en leisure (26 procent) vallen het meeste op. De enige sectoren waarin het aantal faillissementen in 2017 is toegenomen zijn food (14 procent) en Technologie, Media en Telecom (4 procent).

Weinig eenmanszaken failliet
Het aantal eenmanszaken dat vorig jaar failliet ging is historisch laag, met een daling van 6.2% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit cijfer lijkt uitzonderlijk omdat er tegelijkertijd nog nooit zo veel eenmanszaken zijn geweest. De data zijn misleidend omdat deze niet laten zien dat de aard van eenmanszaken is veranderd. Veel eenmanszaken zijn tegenwoordig zzp’ers en die zijn minder kapitaalintensief. Als een zzp’er stopt met zijn bedrijf, gebeurt dit vaker door opheffing en niet door een faillissement.

Prognose voor de komende jaren
De economische groei en de daling van het aantal faillissementen hebben een sterk verband. De vooruitzichten voor de Nederlandse economie blijven positief in 2018 en 2019. De ABN AMRO voorspelt in 2018 en in 2019 een economische groep van respectievelijk 2,9% en 2,0%.

Voor wat betreft het aantal faillissement, is de prognose dat ook deze in 2018 zal afnemen. Dit is een daling van tussen de 5 en 10%. Ook het aankomende jaar voorziet ABN AMRO verschillen tussen sectoren, waarbij de detailhandel er uitsprint met een verwachting daling van meer dan 10%.

Back To Top
Zoeken