skip to Main Content

Mag je een bepaald betaalmiddel weigeren?

In Nederland bestaan verschillende soorten wettelijke betaalmiddelen. Hieronder vallen euromunten en -biljetten, maar ook pinpassen en creditcards. De vraag die in dit blog centraal staat is: mag je een wettig betaalmiddel zomaar weigeren? 

De term ‘wettig betaalmiddel’ staat nergens in de Nederlandse wet. De wet spreekt wel van ‘gangbaar geld’ als het middel waarmee schulden kunnen worden betaald. De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen, of gangbaar geld, te accepteren. Met andere woorden mag een winkelier of leverancier contant geld of betalen met een pinpas of creditcard weigeren.

Wanneer mag men een betaalmiddel weigeren?

Een winkelier of een leverancier mag een betaalmiddel alleen weigeren als er bij het aangaan van de overeenkomst duidelijke afspraken over de wijze van betaling zijn gemaakt. Wilt u niet dat mensen contant betalen, dan vermeldt u dat wanneer een klant vraagt naar wat iets kost. Schrijft u het op een bordje, dan is het ook rechtsgeldig doordat het de betalingsregel een algemene voorwaarde is geworden.

Wanneer moet men een betaalmiddel accepteren?

Als er geen betalingsafspraken zijn gemaakt, kan een winkelier een betaalmiddel niet weigeren. In het geval van een schuldenaaris het zo dat men een schuldenaar niet mag weigeren een schuld te voldoen als deze aanbiedt de schuld met gangbaar geld te voldoen. Als een debiteur een openstaande vordering in contant geld wil voldoen, dan is de crediteur verplicht deze betaling te accepteren indien er geen andere afspraken over de betaalwijze is gemaakt.

Back To Top
×Close search
Zoeken