Sparen: een probleem voor velen, maar het blijft belangrijk

Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, kortweg Nibud, blijkt dat 2,5 miljoen huishoudens te weinig (spaar)geld achter de hand hebben. Daardoor lopen zij risico op financiële problemen. Door het lage rentetarief loont sparen amper meer, maar toch is een buffer voor financiële tegenvallers belangrijk. Volgens Nibud moet de samenleving inzetten op het stimuleren van ongemerkt sparen.

Een deel van de Nederlandse huishoudens ervaart te weinig ruimte om te kunnen sparen. Dit is met name het geval voor lage inkomens. Vrijwel iedereen heeft een reservepotje nodig waarmee onverwachte uitgaven worden opgevangen. Denk bijvoorbeeld aan het eigen risico in de zorg, het vervangen van huishoudelijke apparaten of reparaties aan een auto.

Het instituut stelt daarom voor om als brede samenleving de consument te helpen. Sparen moet een normale vaste maandelijkse uitgave (reservering) worden in plaats van geld dat overblijft en opzij wordt gezet.

Hoe denken we erover?

Harder roepen dat sparen belangrijk is, is zinloos. Volgens het Nibud beseft vrijwel iedereen dat sparen nodig is. De meeste huishoudens doen wat ze kunnen en vinden het belangrijk om geld achter de hand te hebben. Maar het zit niet in de aard van mensen om erg met de toekomst bezig te zijn. De spaarrente die richting nul procent gaat, maakt dat mensen nog minder een prikkel voelen om geld apart te zetten.

Ongemerkt sparen

Door consumenten bij de aankoop van een product direct de mogelijkheid te geven om geld apart te leggen voor reparaties of vervanging, voelt de consument minder dat hij aan het sparen is. Dit zou ook kunnen bij de aanschaf van hypotheek voor een huis. Het maandelijkse hypotheekbedrag zou verhoogd kunnen worden met een bedrag voor onderhoud van het huis. Zo ontstaat er bijna ongemerkt een buffer.

Banken en andere financiële instellingen kunnen het ook makkelijker maken om geld opzij te zetten. Onder andere door bij het openen van een betaalrekening ook een spaarrekening te openen waar automatisch geld naar wordt overgeboekt. Daarnaast is een initiatief als sparen door te pinnen een goede manier van ongemerkt sparen. Hierbij rondt de bank een pin-bedrag naar boven af en wordt het verschil automatisch overgeboekt naar de spaarrekening.

 

Sparen probleem voor velen maar blijft belangrijk

Back To Top
Zoeken