Rijksoverheid stapt per 1 januari over op e-factuur

De Nederlandse Rijksoverheid verplicht haar leveranciers vanaf 1 januari 2017 een e-factuur te sturen. Hiervoor kunnen de leveranciers twee kanalen gebruiken: Digipoort en de open standaard Simplerinvoicing. De maatregel is bedoeld om de regeldruk en de administratieve rompslomp bij de overheid te verminderen.

De regeling is tot stand gekomen in overleg met diverse belangenorganisaties uit het bedrijfsleven. Deze organisaties zijn verheugd met deze ontwikkeling. Zij zien het als een belangrijke stap, die bedrijven en medeoverheden aanmoedigt om versneld op e-facturen over te gaan.

De e-facturen kunnen via verschillende kanalen bij de overheid terecht komen. Simplerinvoicing is het netwerk van ERP-, accounting en e-facturatiedienstverleners. Via dit netwerk is het voor bedrijven mogelijk om elektronische facturen te versturen vanuit de eigen software. Deze facturen kunnen direct worden ingelezen in de financiële administratie van de ontvangende overheidsorganisatie. Via een aansluiting op Digipoort kunnen leveranciers hun facturen ook online inboeken.

Ieder jaar versturen bedrijven samen miljoenen facturen naar de overheid. Deze facturen worden nu nog voor een groot deel handmatig verwerkt. Dit kost tijd en geld. E-factureren is sneller, gemakkelijker, nauwkeuriger en scheelt ondernemers veel administratie.

Back To Top
Zoeken