Onredelijk lange betaaltermijnen zijn verleden tijd

De Eerste Kamer heeft begin maart ingestemd met de Wet tegengaan onredelijk lange betaaltermijnen. Deze wet zorgt dat grote bedrijven tegenover het mkb en tegenover ZZP’ers geen betaaltermijn van langer dan 60 dagen meer mogen hanteren. Het wetsvoorstel gaat op 1 juli 2017 in. 

De wettelijk norm was om binnen 30 dagen of eerder te betalen. In overeenstemming kon de termijn worden verlengd tot 60 dagen. Een termijn van langer dan 60 dagen is alleen toegestaan als kan worden aangetoond dat dit voor geen van beide partijen nadelig is. In de praktijk werden de betaaltermijnen vaak opgerekt tot 90 dagen, met uitschieters van 180 dagen. Deze lange betaaltermijnen tussen het grootbedrijf en de kleinere bedrijven met de nieuwe wet niet langer toegestaan.

Wat verandert ten opzichte van nu?

Betalen binnen 30 dagen blijft leidend, maar bedrijven mogen onderling een termijn afspreken van maximaal 60 dagen. Contracten met een betaaltermijn van langer dan 60 dagen zijn niet langer geldig. Maken de partijen geen nieuwe afspraken over de betaling, dan wordt de betalingstermijn automatisch 30 dagen.

Heeft u last van debiteuren die niet op tijd betalen? Dan kunt u eenvoudig geheel kosteloos uw vordering uitbesteden aan Nova Incasso.

Back To Top
Zoeken