Economische groei op hoogste niveau sinds crisis

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2017 met 0,4% gegroeid ten opzichte van het kwartaal ervoor. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder groeide de economie zelfs met 3,4%. De groei wordt steeds breder gedragen: ten opzicht van vorig jaar was sprake van meer uitvoer, meer investeringen en meer consumptie. Dat laat het CBS weten.

Minister Kamp: “De Nederlandse economie blijft onverminderd krachtig met al 12 kwartalen op rij economische groei. De groei was met 3,4% sinds 2008 niet meer zo hoog als nu. De arbeidsmarkt komt nu ook op stoom en consumenten hebben het meeste vertrouwen in 16 jaar tijd. Ook het vertrouwen van producenten is gestegen tot het hoogste niveau in ruim 9 jaar. Deze positieve cijfers onderbouwen de verwachting dat ook 2017 een mooi jaar zal worden.”

Groeiende arbeidsmarkt

Op de arbeidsmarkt is de economische groei duidelijk te merken. In het eerste kwartaal kwamen er 13.000 vacatures bij. Dat is de hoogste groei in de afgelopen 10 jaar. Het aantal banen groeide met 56.000, terwijl het aantal werklozen afnam met ruimt 5% naar 463.000 mensen. Het CBS noemt de arbeidsmarkt nog wel steeds ‘ruim’, ook al neemt de spanning op de markt in sommige sectoren zoals de ICT-sector wel toe.

Back To Top
Zoeken