Bedrijven betalen nog steeds te laat

Voor het eerst in twee jaar betalen het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse overheid minder snel. Onderzoek heeft aangetoond dat tijdens het derde kwartaal van 2016 bedrijven gemiddeld pas na ongeveer 41 dagen betaalden. Ook een deel van de overheid geeft nog niet het goede voorbeeld.

Ondanks de economische verbetering lukt het bedrijven nog niet om facturen op tijd te betalen. Het is gebruikelijk dat betalingen iets trager gaan dan in de eerste twee kwartalen, maar in die eerste twee kwartalen stagneerde het betaalgedrag al. Dit jaar wordt voor het eerst in een periode van twee jaar geconstateerd dat het aantal dagen dat een factuur openstaat toeneemt.

Overheid geeft het slechte voorbeeld

Niet alleen bedrijven, maar ook deel van de overheid laat nog niet het goede voorbeeld zien. Sinds de wetgeving is aangepast, zijn we wel beter gaan betalen. Maar een onderdeel als het Waterschap maakt nog geen deel uit van die groep.

De beste betalers: horeca en vastgoed

De gemiddelde betaaltermijn mag dan zijn gestegen zijn ten opzichte van vorig kwartaal, maar er zijn een aantal sectoren die zich onderscheiden. Zo staat de Horeca op nummer drie, door na gemiddeld 39,1 dagen hun facturen te voldoen. De tweede plaats gaat naar de Vastgoedsector, die na 38,5 dagen betaalt. Op nummer één staat de Overige Dienstverlening, die gemiddeld drie dagen sneller betaalt dan het landelijk gemiddelde (38 dagen).

Back To Top
Zoeken