Wettig betaalmiddel weigeren: mag dat? | Blog | Nova Incasso
skip to Main Content
Wettig Betaalmiddel Weigeren: Mag Dat?

Wettig betaalmiddel weigeren: mag dat?

In Nederland bestaan verschillende soorten wettelijke betaalmiddelen. Hieronder vallen euromunten en -biljetten, maar ook pinpassen en creditcards. In deze blog geven we antwoord op de vraag: mag u een bepaald wettig betaalmiddel weigeren? 

Mag u een wettig betaalmiddel weigeren?

De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen, of gangbaar geld, te accepteren. Met andere woorden, een winkelier of leverancier mag contant geld, betalen met een pinpas of creditcard weigeren.

De term ‘wettig betaalmiddel’ staat nergens in de Nederlandse wet. De wet spreekt wel van ‘gangbaar geld’ als het middel waarmee schulden kunnen worden betaald.

De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen, of gangbaar geld, te accepteren. Met andere woorden, een winkelier of leverancier mag contant geld, betalen met een pinpas of creditcard weigeren.

Wanneer mag u dit weigeren?

U mag een betaalmiddel alleen weigeren als er bij het aangaan van de overeenkomst duidelijke afspraken over de wijze van betaling zijn gemaakt.

Wilt u niet dat mensen contant betalen, dan vermeldt u dat wanneer een klant vraagt naar wat iets kost. Het is ook rechtsgeldig wanneer u het op een bordje schrijft, omdat de betalingsregel hiermee een algemene voorwaarde is geworden.

Wanneer moet u een wettig betaalmiddel accepteren?

Als er geen betalingsafspraken zijn gemaakt, kan een winkelier een betaalmiddel niet weigeren. Bij een schuldenaar geldt het volgende: u mag een schuldenaar niet mag weigeren een schuld te voldoen, als deze aanbiedt de schuld te voldoen met gangbaar geld.

Als een debiteur een openstaande vordering in contant geld wil voldoen, dan is de crediteur verplicht deze betaling te accepteren als er geen andere afspraken over de betaalwijze zijn gemaakt.

Back To Top
×Close search
Zoeken
Momenteel zijn er phishingmails uit naam van Nova Incasso in omloop. Controleer goed of u een e-mail van ons heeft ontvangen.
Bekijk nieuwsbericht
+