Vorderingen incasseren als zzp’er | Blogs | Nova Incasso
skip to Main Content

Vorderingen incasseren als zzp’er

Voor elk type bedrijf kan het najagen van openstaande vorderingen een lastige taak zijn. Dit geldt nog meer voor zelfstandige ondernemers, wie de functie van debiteurenbeheerder in de schoot is geworpen. Met zo’n 800.000 zelfstandigen zonder personeel vertegenwoordigen zzp’ers een grote groep die de hulp van in een incassobureau goed kunnen gebruiken.

Het belang van debiteurenbeheer

Of u nu een boekhouder in de arm neemt of niet: besluiten om achter slecht betalende debiteuren aan te gaan kan een lastige beslissing zijn. De omschakeling van een verkoop en service verhouding naar een relatie waarin er druk wordt gezet op de debiteur om te betalen, kan lastig zijn. Ondanks de oncomfortabele rol van incasseerder is het wel van essentieel belang dat deze rol vervuld wordt om uw bedrijf te laten voortbestaan.

De taken van debiteurenbeheer

De meeste problemen met betrekking tot de verslechtering van klantrelaties, cashflow problemen en ongemakkelijke telefoontjes kunnen gemakkelijk vermeden worden. De essentie hiervan ligt namelijk in het vroegtijdig scheppen van de juiste verwachtingen bij uw debiteur.

Als een kleine ondernemer kunt u verwachten dat uw klant probeert om de grenzen van de gestelde betaaltermijnen te verleggen en dat hij hierover wil onderhandelen. Als dit het geval is, is het belangrijk dat u overtuigd blijft van uw eigen standpunt. Bovendien moet u onthouden dat een belofte van zaken doen het alleen waard is, wanneer u betaald krijgt. Zorg ervoor dat u duidelijk bent over betaalafspraken wanneer u een nieuwe zakelijke relatie vestigt. Herhaal deze afspraken ook duidelijk in uw herinneringen zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan en om excuses te voorkomen. Wanneer u werkzaam bent in de service-industrie is verstandig uw debiteur te vragen om een aanbetaling of een waarborgsom als garantiestelling voor eventuele problemen met de betaling door de debiteur.

Mocht u toch in aanraking komen met verlate betalers, hoeft u dit niet direct hardhandig aan te pakken. Met vriendelijkheid en goede manieren kunt u vaak meer bereiken. Wanneer u contact opneemt met de persoon die over de betalingen gaat, is het van belang dat u duidelijkheid krijgt over de precieze datum waarop de betaling plaats zal vinden. Hierdoor kunt u deze persoon op de gemaakte afspraken wijzen. Wanneer het afspreken van een exacte datum uitblijft, zal de debiteur eerder geneigd zijn de betaling uit te stellen.

Houdt het probleem ondanks uw inspanningen aan en vermoedt u dat de debiteur financiële problemen geeft, kan het waardevol zijn om met een professioneel incassobureau contact op te nemen. Hoe eerder u handelt, hoe groter de kans dat u in staat bent het openstaande bedrag te innen.

Back To Top
×Close search
Zoeken