Debiteurenportefeuille

De debiteurenportefeuille. Een term die u vast al eens eerder heeft gehoord. Maar wat houdt die portefeuille precies in, waarom is het belangrijk en hoe moet men ermee omgaan? De antwoorden op die drie vragen leest u hier.

Wat is een debiteurenportefeuille?

Debiteuren zijn de klanten aan wie u al wel heeft geleverd, maar u nog niet hebben betaald voor uw product of dienst. Alle debiteuren bij elkaar vormen uw debiteurenportefeuille. Lost een debiteur zijn schuld af? Dan verdwijnt hij of zij ook uit de portefeuille.

De debiteurenportefeuille is een overzicht van alle debiteuren en hun openstaande schulden. Daarnaast biedt het inzichten in betaalgedrag, mogelijke trends in betaalgedrag en – wanneer we verder kijken – geeft het een beeld van uw cashflow en het succes van uw organisatie.

Waarom is de portefeuille belangrijk?

Het beheren van de debiteurenportefeuille is een lastig spel tussen debiteur en ondernemer. U als ondernemer of organisatie ziet natuurlijk het liefste dat de rekening zo snel mogelijk betaald wordt, terwijl de gemiddelde debiteur de betaling zo lang mogelijk wil uitstellen. En u merkt: daar zit frictie. Wanneer u duidelijk hebt wie uw klanten zijn, hoe zij zich gedragen als het op betalen aankomt en hoe u op dat gedrag kan inspelen, is de kans dat u het spelletje wint aanzienlijk groter.

Met die kennis kunt u betaalgedrag van debiteuren misschien wel voorspellen en kunt u trends zien aankomen. Met een professioneel en nauwkeurig debiteurenbeheer heeft u altijd de vinger aan de pols: u heeft altijd een actueel beeld van uw verwachte inkomsten.

Hoe krijg ik mijn debiteurenportefeuille op orde?

Allereerst is het zaak om alle betalingsafspraken per debiteur op een rijtje te krijgen. Vaak staan betalingsafspraken op 30 dagen. Maar past dat voor elk van uw klanten? Soms is het nodig dat u hiervan afwijkt.

Wanneer de afspraken per debiteur inzichtelijk zijn, is het betaalgedrag van de debiteuren aan de beurt. Een analyse van dat gedrag kunt u doen aan de hand van onderstaande vragen:

  1. Welke debiteuren betaalden de afgelopen maanden te laat?
  2. Na hoeveel dagen betaalden mijn debiteuren? Maak hiervoor categorieën van betalen na 0-14 dagen, 15-30 dagen, 31-60 dagen, 61-90 dagen en 91 dagen of meer. Tel per categorie het aantal debiteuren dat erin valt.
  3. Hoe groot is het totaalbedrag per bovenstaande genoemde categorieën? Zijn bijvoorbeeld de late betalers ook de klanten die voor grote bedragen bestellen?
  4. Is er een trend te zien? Vertoont een bepaald type debiteur vaker dan andere bepaald gedrag?
  5. Wat is onze gemiddelde Days Sales Outstanding (DSO)?

Debiteurenbeheer uitbesteden?

Het onderhouden van een debiteurenportefeuille kan veel werk met zich meebrengen. Wanneer dit teveel werk van u vraagt, kunt u overwegen het debiteurenbeheer uit te besteden aan Nova Incasso. We kunnen het gehele debiteurenbeheer uit handen nemen: van de facturatie tot en met de gerechtelijke fase, als dat noodzakelijk is.

Vul ons contactformulier in voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Back To Top
Zoeken