Kredietinformatie: weten met wie u te maken heeft

Eén van de belangrijkste ingrediënten voor het recept ‘zakendoen’ is de klant. Klanten wilt u wel, maar wanbetalers niet. Op voorhand checken of u met een wanbetaler of fraudeur te maken heeft? Klinkt als een logische stap, maar 75% van de bedrijven doet het niet. In deze blog lichten we het thema kredietinformatie uit en noemen we alle voor- en nadelen. 

Wat is kredietinformatie?

Kredietinformatie heeft betrekking op gegevens die gaan over de financiële situatie van een bedrijf of persoon. Denk hierbij aan de betalingsgeschiedenis, de balans van een organisatie of de financiële gezondheid van een partij. Deze financiële informatie kunt u verkrijgen via een kredietinformatiebureau. Zij leveren u tools en rapporten waarmee u de situatie kunt checken. Een zelfstandige zoektocht via Google en sociale media leren u ook al veel.

Voordelen van kredietinformatie

Door te achterhalen met wie u te maken heeft nog voordat u zaken doet, voorkomt u vervelende situaties waarin u met onbetaalde facturen zit. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 12% van de Nederlandse bedrijven de stempel ‘hoog tot zeer hoog risico’ krijgen. Zo’n 1 op de 10 klanten vormt dus een risico. Met kredietinformatie kunt u niet alleen financiële schade en zorgen voorkomen. Het kan u ook nieuwe inzichten geven die u helpen bedrijfsdoelen te behalen. Een greep uit de voordelen:

  • Operationele risico’s verkleinen;
  • Werkkapitaal optimaliseren;
  • Nieuwe inzichten welke markten wel – of juist niet – de moeite waard zijn.

De nadelen van kredietinformatie

Een kredietcheck heeft voordelen, maar er kleeft ook een aantal nadelen aan. Zo zijn de diensten van een kredietinformatiebureau vrij prijzig en niet altijd 100% nauwkeurig. De data die wordt gebruikt voor een kredietcheck is niet altijd juist en kan vaak vertekenend werken. Dat leidt tot verkeerde conclusies. Daarnaast wordt het proces vertraagd, omdat er een onderzoek moet worden gedaan naar de potentiële klant. Het grootste nadeel van beslissen op basis van kredietinformatie is dat er negatief advies wordt gegeven voor interessante business. Jonge bedrijven zijn bijvoorbeeld financieel zwakker dan lang bestaande bedrijven, maar kunnen veel potentie hebben. Die potentie zal vaak niet blijken bij een kredietcheck.

De nadelen opgesomd:

  • De data is niet altijd 100% correct;
  • De kosten van een kredietcheck;
  • Vertraging van het proces;
  • Negatief advies voor interessante business.

Kredietinformatie: wel of niet?

Zoals alles heeft ook kredietinformatie voor- en nadelen. Een kredietcheck kan een goed middel zijn om een beeld te krijgen van de financiële gezondheid van een bedrijf. Laat u echter niet leiden door alleen kredietinformatie. Plaats de vergaarde informatie in het juiste perspectief en maak op basis van verschillende factoren de keuze.

Nova Incasso kan ook een kredietcheck voor u uitvoeren, neem contact met ons op om de kredietwaardigheid van uw klant of prospect op te vragen. Heeft u toch last van wanbetalers terwijl u uw huiswerk heeft gedaan? Neem dan contact op met Nova Incasso en dien uw vordering moeiteloos binnen één minuut in.

Back To Top
Zoeken